Onbezorgd en optimaal genieten van de zon

0

Wat moet je weten over de zon?

Graag wil ik in deze blog wat dieper in gaan op de goede en de schaduw-kanten van de zon. Want het is heerlijk om te genieten van die warme zonnestralen, je voelt je beter in je vel, je krijgt een mooi kleurtje en heel de wereld ziet er ineens vrolijker uit! Maar de zon richt ook schade aan op korte, maar ook zeker op langere termijn en om dit te voorkomen loods ik je door de voor’s en tegens van de zon.

Positieve kanten van de zon:
De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D welke onder andere nodig is voor onze botten, een rol speelt bij hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en kanker en beïnvloedt ons humeur in positieve zin. Om vitamine D aan te maken hebben we dagelijks 15 tot 20 minuutjes zon nodig op een onbeschermde huid. Let er wel goed op dat je niet verbrandt.
De zon opzoeken heeft een positieve invloed op de aanmaak van serotonine oftewel het gelukshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je lekkerder voelt.
Daarnaast krijg je een mooi bruin kleurtje waardoor je zomerse kleding net wat leuker staat!

Negatieve kanten van de zon:
Helaas zorgt de zon ook voor schade als je er niet zorgvuldig mee omgaat.
Deze schade is direct te zien doordat je huid rood kleurt, je bent verbrand! Gelukkig trekt dit meestal snel weer weg, mits geen blaren, en komt er in de plaats hiervan het bruine kleurtje.

Maar…..de aangerichte schade uit zich vaak jaren later!
Bij teveel blootstelling aan de zon beschadigen de collageen- en elastine vezels (denk aan een elastiekje wat verpulvert), met als gevolg een snellere veroudering van de huid. De huid kan gaan verslappen en er ontstaan sneller rimpels en pigmentvlekken.
Tevens verhoogt het, zeker wanneer de huid vaak is verbrand, op latere leeftijd de kans op het ontstaan van huidkanker doordat het DNA van onze huidcellen wordt aangetast en deze kwaadaardig kunnen worden.

Verschil tussen UV-A en UV-B:
Er zijn 3 verschillen soorten UV stralingen waarvan UV-C de aarde niet bereikt.
UV-A en UV-B bereiken de aarde wel en werken verschillend op de huid:

UV-A:
UV-A stralen is het hele jaar aanwezig en gaan dwars door de wolken, glas en kleding heen. UV-A dringt het diepste door in onze huid. UV straling bevat het meeste UV-A stralen.

Deze stralen tasten de elastische vezels van de huid aan, veroorzaken rimpels en een vroegtijdige veroudering van de huid. Tevens verzwakt bij veel UV-A stralen het afweersysteem van de huid. Er kan schade aan het DNA ontstaan waardoor huidkankers zich kunnen ontwikkelen.
Zonnebanken maken gebruik van veel UV-A stralen.

Onthoud: UV-A = Aging

UV-B:
UV-B stralen zijn minder aanwezig in UV straling. Tussen 12u en 15u zijn deze stralen het sterkst.
Deze stralen beschadigen de opperhuid en verdikken deze huidlaag. Ze zorgen voor de bruine teint (door melanine aanmaak te stimuleren). Ook kunnen deze stralen zorgen voor ontstaan van huidkanker. Door UV-B straling verbrandt je huid.

Onthoud: UV-B = Burning

Uw huid-Dame-aan-strand-All-About-Skin

Welke factor heb je nodig en hoe vaak moet je smeren?
Ten eerste; gebruik altijd een product dat je moet smeren en niet een spray. Een spray verdeelt niet altijd even goed en een crème smeer je dikker waardoor je huid beter is beschermd.
Gebruik voor het gezicht altijd een hoge filter, minimaal SPF30. Heb je snel last van pigmentvlekken dan zou ik kiezen voor een SPF50.
Zorg ook dat er UV-A en UV-B bescherming in zit. Dit is niet altijd op de verpakking te zien. Sommige landen zijn verplicht dit op de verpakking te zetten. Bijvoorbeeld: Murad komt uit USA en heeft op al haar producten met een SPF (bescherming tegen UV-B) ook +++ gezet ( bescherming tegen UV-A), hoe meer + hoe beter de bescherming). Zo weet je zeker dat je optimaal beschermd bent.
Start elke dag met een UV bescherming op het gelaat, of hij zit in je dagcrème of los over je dagcrème heen. Afhankelijk van je bezigheden moet je regelmatig bijsmeren. Ga je zonnen, smeer dan elke 2 a 3 uur je huid opnieuw in.
Ik heb verschillende perfect beschermende producten voor u in huis van Murad, La Colline en Cell Fusion C.

Houdbaarheid geopende producten:
Ongeopend blijft een product een paar jaar goed. Eenmaal geopend gaat de bescherming al snel achteruit. Door het steeds openen en sluiten van de fles/tube en blootstelling aan licht en warmte vermindert de kwaliteit. Zorg dus dat je zonproducten altijd binnen 1 seizoen op zijn.

Lekker alvast voorbruinen onder de zonnebank?
Het wordt veel gedaan, even de huid laten wennen aan de zonnestralen. Helaas helpt dit niet want doordat de zonnebank grote dosis UV-A bevat zorgt dit niet voor verdikking en dus geen bescherming van de huid . Wel zorg je voor veel DNA schade wat op latere leeftijd in een vervelende manier tot uiting kan komen. Je moet dus alsnog goed smeren! Ik zou de zonnebank lekker achterwege laten.

All About Skin - Veilig genieten van de zon

Hoe zit het met aanmaak van vitamine D?
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken.
Maar wat nu als je de huid helemaal insmeert met een zonproduct?
Dit belemmert helaas de aanmaak van vitamine D. Het is dus goed als je dagelijks zo’n 15 a 20 minuutjes de huid onbeschermd de UV stralen laat opnemen voor dit proces.

Ondanks de zon zou ik altijd adviseren bij te supplementeren. Uiteraard in de zomer wat minder dan in de winter maar zorg altijd voor een optimale aanmaak. Dit komt je gezondheid te goede!

Zonne-allergie:
Er zijn veel mensen die bij blootstelling aan de eerste zonnestralen last krijgen van jeuk, blaasjes en rode uitslag. Je hebt een allergische reactie, het immuunsysteem reageert meteen!
Het is redelijk eenvoudig om dit te voorkomen en niet door het gebruik van een zonneproduct. Zorg ervoor dat je veel anti-oxidanten eet, deze vind je in groente en fruit. Met name donker en rood-blauwe fruitsoorten zorgen voor bescherming. Gember, curcumine, ui en broccoli remmen de schade. Daarnaast helpen ook beta-carotenen de reactie tegen te gaan. Deze vind je in wortels, zoete aardappelen, spinazie, pompoen, boerenkool, doperwten en broccoli.

Slik gedurende de zomermaanden de SkinProtect en de SkinBalance van LavieSage. Dit zorgt voor een optimale bescherming door hoge doseringen antioxidanten en carotenen en omega 3 vetzuren.

Elke zomer is er een aanbieding waarbij u 1 maandverpakking gratis krijgt bij aanschaf van een 3 maandsverpakking.

Of kies voor de ScKin Super Greens +:
Superboost in te zetten als multivitamine, detox, homoonbalans, tegen stress en meer energie. Daarnaast een uiterst goede beschermer van ons collageen en cellen tegen zonneschade.

Na een dagje zon?
Ben je ondanks alle voorzorgen toch verbrand? Gebruik dan liefst lichte en gel-achtige producten. Vette creme’s zorgen ervoor dat de warmte in je huid blijft en dat wil je natuurlijk niet.
Voorbeelden zijn Murad Nutrient Water Gel voor het gelaat (24uurs-verzorging € 75,00 voor 50ml) of Cell Fusion C SOS Aloe Med voor het lichaam (500ml voor € 77,00)

 

All About Skin

All About Skin, de juiste keuze als u duurzame en zichtbare huidverbetering en/of huidverjonging wenst. Samen met u halen we het beste uit uw huid, want iedereen verdient een mooie, stralende en gezonde huid! Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.